معاون وزیر امور خارجه روسیه، میخائیل بوگدانوف، در اظهارات مهمی درباره اهداف اقتصادی گروه بریکس تاکید کرد که کشورهای عضو این سازمان به دنبال تقویت حاکمیت خود و کاهش وابستگی به دلار آمریکا هستند. به گفته او، دلار به عنوان ابزاری برای اعمال فشار سیاسی و اقتصادی غرب مورد استفاده قرار میگیرد.
بوگدانوف در گفتگو با خبرگزاری تاس تصریح کرد که بریکس به عنوان جایگزینی برای سیستمهای تحت سلطه غرب عمل میکند، اما این به معنای ضدیت با غرب نیست. او تاکید کرد:
ما این مسیر را برای تقویت حاکمیت کشورهایمان انتخاب کردهایم تا از دلار که بر ما تحمیل شده و توسط غرب، به ویژه آمریکا، به عنوان اهرم فشار سیاسی و اقتصادی استفاده میشود، فاصله بگیریم.
بریکس که در سال ۲۰۰۶ با عضویت برزیل، روسیه، هند و چین تشکیل شد و در سال ۲۰۱۱ با پیوستن آفریقای جنوبی گسترش یافت، از اول ژانویه ۲۰۲۴ پنج عضو جدید شامل مصر، ایران، امارات متحده عربی، عربستان سعودی و اتیوپی را به جمع خود افزود. شانزدهمین نشست سران بریکس که از ۲۲ تا ۲۴ اکتبر ۲۰۲۴ در قازان روسیه برگزار شد، نقطه عطفی در تاریخ این سازمان و اولین حضور اعضای جدید بود.
در این نشست، رهبران کشورهای عضو با تصویب اعلامیه قازان، موضع بریکس را درباره مسائل جهانی و درگیریهای منطقهای مشخص کردند. آنها بر تعهد خود به ایجاد یک سیستم مالی یکپارچهتر میان کشورهای عضو، با تاکید بر معاملات با ارزهای محلی و ساختارهای پرداخت فرامرزی تاکید کردند.
سرگئی ریابکوف، دیگر معاون وزیر خارجه روسیه، اخیراً اعلام کرد که ریاست روسیه بر بریکس، تلاشهای دلارزدایی را پیش برده و اکنون این مسئولیت به برزیل منتقل میشود. او تاکید کرد که طرحهای تسویه حساب متقابل برای کاهش وابستگی به دلار موثر بوده و این تلاشها که در قالب توافقنامهها رسمیت یافتهاند، برای دور زدن «تحریمهای غیرقانونی، از جمله تحریمهای ثانویه» حیاتی هستند.
بوگدانوف با اشاره به جذابیت فزاینده بریکس برای کشورهای مختلف افزود:
این اتحاد پتانسیل بسیار بزرگی دارد و بیدلیل نیست که کشورهای بیشتری خواهان پیوستن به همکاریهای مشترک ما هستند.